+

4. - 8. september 2024

Festivalpass

Forestillinger under Stumfilmdager 2023

Opplev det magiske i møtet mellom klassiske stumfilmer og ny levende musikk!

Stumfilmdager i Tromsø, 19.-22. april, byr på to fantastiske morsomme og underholdende filmklassikere som barn (og voksne) kommer til å elske. Velkommen til Verdensteatret - Cinematek, en kinosal bygd for nettopp stumfilm!

Tromsø Barnefilmklubb inviterer til stumfilmen SAFETY LAST! med live musikk fra Kjetil Schjander Luhr Lørdag 22. april kl. 12.00.

Den kulturelle skolesekken og Stumfilmdager tilbyr visninger av SHERLOCK JR. med live musikk fra John Sweeney for barneskoler.

SAFETY LAST! / LIVE: KJETIL SCHJANDER LUHR

I SAFETY LAST! ankommer en enkel småby-optimist storbyen med håp om å etablere seg og tjene nok penger til å hente hjem og gifte seg med sin kjæreste. Når han får seg jobb bak skranken i en butikk begynner han å sende dyre gaver til kjæresten for å overbevise henne om at han omsider har lyktes og lever et velstående liv. Da kjæresten uanmeldt dukker opp i byen later han som om han eier hele butikken, som fører til at han må gjennomføre et spektakulært, men farlig publisitetsstunt for å tjene nok penger til å holde sitt falske dobbeltliv gående.

Filmen er digitalt restaurert av Janus Films, Criterion og Harold Lloyd Entertainment.

OM MUSIKEREN

Kjetil Schjander Luhr er komponist, pianist og lyddesigner. I tillegg til arbeid for film, tv og teater har han vært fast stumfilmmusiker ved Cinemateket i Oslo siden 2001. Siden 2018 har han vært en sentral kunstnerisk bidragsyter under Cinemateket i Oslos egen stumfilmfestival, der han med sitt stumfilmensemble blant annet har skrevet og framført ny musikk til store klassikere som Sunrise, Metropolis og The Kid. 

Under Luhrs ledelse får filmene en musikalsk drakt som favner både 20-tallets musikalske klisjeer og inspirasjon, så vel som stilarter og teknikker fra nyere filmhistorie. I Luhrs filmmusikalske univers er det likevel alltid historiefortellingen og filmens egne premisser som har forrang — målet er et lydspor som får deg til å glemme at filmen er stum.

Stumfilmkonserten er et samarbeid med Tromsø Barnefilmklubb. Forestillingen er gratis for medlemmer, og medlemskap og billetter kjøpes i døra før forestillingen Lørdag 22. april kl 12.00 på Verdensteatret.

SHERLOCK JR. / LIVE: JOHN SWEENEY

Sherlock Jr.

19-21. april inviterer Den kulturelle skolesekken og Stumfilmdager til egne visninger av SHERLOCK JR. med live musikk fra John Sweeney for barneskoler. Den kulturelle skolesekken (DKS) er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur, inkludert film av høy kvalitet, hvert år.

Les mer om tilbudet og hvordan dere kan melde dere på her.

I Buster Keatons mesterverk SHERLOCK JR. fra 1924, spiller Keaton selv en enkel og stille kinomaskinist. Han viser film for folket, og rydder opp etter hver forestilling. Jobben er grei, men litt kjedelig. Hans største ønske er å bli privatdetektiv, og han leser flittig bøker i arbeidstiden for lære seg opp. Han forelsker seg i en jente, men møter motstand fra en rivaliserende frier, som bruker skitne triks for å sette maskinisten i vanry hos jentas far. I det virkelige liv går det meste han imot, men i sine drømmer er han Sherlock, Jr., en stilig og elegant privatdetektiv, som selv hører hjemme på det store kinolerretet.

OM MUSIKEREN


Den britiske pianisten John Sweeney har siden 1990 gjort seg bemerket med sin kraftfulle og stemningsskapende musikk til stumfilmer. Han er fast pianist ved The National Film Archive i London, og har reist verden rundt som stumfilmpianist. De som har opplevd Sweeneys fantastiske musikk fra tidligere år, vet hva man har å se fram til!