TIFF Junior

1.-5. september 2021

Festivalpass

Her er årets TIFF Junior program!

Vi lover stor filmfest for barn og unge i september!

1.-5. september arrangeres den niende utgaven av TIFF Junior, Tromsøs egen filmfestival for barn og unge. Etter en noe begrenset utgave i fjor håpes det på en mer tilnærmet normal filmfestival denne høsten, selvfølgelig med alle regler og retningslinjer intakt og et fortsatt fokus på smittevern og trygge omgivelser. TIFF Junior arrangeres av Tromsø internasjonale filmfestival og Aurora kino.

Frost-inspirasjon åpner festivalen

Festivalens programkomité har ikke hatt anledning til å reise på andre filmfestivaler det siste året, men har likevel sett mye film og satt sammen et bredt og variert program bestående av sytten langfilmer og ti kortfilmer. I spissen for programkomiteen står festivalsjef Astrid Aure (til venstre på hovedbilde) og Sandra Aminda Indahl (til høyre), som skal vikariere som festivalsjef under årets festival da Aure straks skal ut i foreldrepermisjon. Årets åpningsfilm er animasjonsfilmen SNØDRONNINGEN som får norgespremiere på TIFF Junior.

- SNØDRONNINGEN er en fartsfylt og spennende film, laget i vårt naboland Russland og med klare referanser til det nordlige og samiske. Basert på H.C. Andersens berømte eventyr, er dette den egentlige inspirasjonen bak FROST-filmene, så dette bør man ikke gå glipp av, sier Aure.

Filmen distribueres av Manymore Films og får ordinær kinopremiere til jul. Se trailer for filmen her!

Bilde fra åpningsfilmen SNØDRONNINGEN | Foto: Manymore Films

Programmet på festivalen preges av mangfold og har filmer fra 17 forskjellige land, blant annet Tyskland som er representert med den herlige eventyrfilmen PEPPERKORNENE OG HAVETS HEMMELIGHET.

- I likhet med veldig mange i vårt publikum, er TIFF Junior opptatt av klima og miljø. Plast i havet er et stort problem, og denne underholdende filmen behandler temaet på en god og veldig engasjerende måte. Jeg tror det er de unge som kommer til å måtte ordne opp, akkurat som i PEPPERKORN-filmen. Her har vi også fått med oss to Polarrekrutter fra Norsk Polarinstitutt, 15-åringene Øyvor Johanne Gjerde og Malin Kvaal Bergland, som kommer nesten rett fra plasttokt ute med forskningsskipet «Kronprins Haakon» til TIFF Junior, sier Aure.

Bilde fra filmen PEPPERKORNENE OG HAVETS HEMMELIGHET | Foto: Christine Schroeder / Wild Bunch

Bidrag fra skoleelever

Selv om programmet primært består av nye filmer som ikke har vært vist på kino i Norge før er det tradisjon tro også funnet plass til en klassiker i programmet, og det er en film som står vikarierende festivalsjef Sandra Indahls hjerte nært.

- Årets klassiker er animasjonsfilmen GUTTEN OG JERNKJEMPEN. Dette er en varm og spenningsfylt film om vennskap og frykten for det ukjente. Denne filmen har satt seg godt i minne hos meg fra barndommen og jeg gleder meg masse til et gjensyn. Spesielt gøy er det jo å kunne vise den i 35mm på Verdensteatret, det er virkelig filmmagi!

GUTTEN OG JERNKJEMPEN har også en link til Steven Spielbergs moderne klassiker READY PLAYER ONE fra 2018, som også får en spesialvisning i 3-D under festivalen.

Et annet høydepunkt i programmet er BORN A KING, et fantastisk drama fra Saudi Arabia som er basert på en sann historie om Prins Faisal av Arabia i 1919, som kun 13 år gammel får skjebnen til hele landet og folket sitt i sine hender. Denne filmen har ikke bare programkomiteen, men også årets TIFF Junior prosjektklasse satt sitt stempel på. Hvert år engasjerer festivalen en skoleklasse i Tromsø som er med på å arrangere festivalen og i år er dette 7. trinn fra Stakkevollan skole. I tillegg til å se og vurdere film vil elevene være med å hjelpe til med den praktiske gjennomføringen av festivalen, samt ha en jurygruppe for filmene som er i konkurranse. Det deles ut priser for både beste lang- og kortfilm under festivalen, samt at publikum stemmer frem sin favoritt som vinner publikumsprisen.

Bilde fra filmen BORN A KING, som er regissert av festivalveteranen Agustí Villaronga | Foto: Latido Films


Samisk dubbing på direkten

I tillegg til de ordinære filmvisningene på Aurora kino Fokus og Verdensteatret vil TIFF Junior også ha et digitalt filmtilbud, med én ny filmtittel hver dag under festivalen som kan sees på nett. Det vil også bli arrangert flere skolevisninger for 1. til 7. trinn i samarbeid med Den kulturelle skolesekken. Men filmfestival er jo heller ikke bare film, så det vil også være et bredt utvalg av andre aktiviteter å ta seg til utenfor kinosalene.

- Vi har masse spennende arrangementer for både små og store på festivalen. Det blir animasjonskurs på Perspektivet Museum med regissør Natalia Malykhina, og i foajeen på Aurora Kino Fokus kan du få leke deg med green screen og være med på 16mm-verksted sammen med Polar Film Lab. Der får barna leke seg med å lage fortellinger og mønster på filmrull som de senere kan få se vist fram som film! Vi har også en veldig spennende Samisk live-dubb av den magiske animasjonsfilmen WOLFWALKERS i samarbeid med Redd Barna. På denne visningen vil det være norsk tekst og samiske stemmeskuespillere som sitter i salen og legger nye stemmer på alle karakterene i filmen, sier Indahl.

Bilde fra den Oscarnominerte animasjonsfilmen WOLFWALKERS, som skal vises med samisk tale under TIFF Junior | Foto: Arthaus


Årets TIFF Junior finner sted på Aurora kino Fokus og Verdensteatret i Tromsø 1.-5. september.

Billettsalget starter 1. juli!

SE HELE PROGRAMMET HER!

Velkommen på filmfestival!