Tromsø 7.–11. juni 2017

Billettsalg

Svenske OPP I DET BLÅ er årets åpningsfilm.

Programmet er klart!

Verdens Beste feirer fem år med det vi tør påstå er tidenes program. 7.-11. juni blir det fest både på og utenfor lerretet!

Verdens Beste – Tromsø Barnefilmfestival arrangeres av Tromsø internasjonale filmfestival og Aurora kino, og alle visninger foregår på Verdensteatret og Aurora kino Fokus. Årets festival er den femte i rekken, og foregår 7.-11. juni.

Det er mange tråder i årets program, vevd sammen til en skikkelig fargerik og unik helhet. Programmet består av 29 filmer og kortfilmprogrammer - fra hele verden. Hovedmålgruppa er barn i grunnskolealder (mellom 6 og 13 år), men det er også visninger for de aller minste.

LES OM ALLE FILMER OG SE TRAILERE

Svensk åpning
Årets åpningsfilm er veldig annerledes enn de vi tidligere har hatt, og er et perfekt anslag til festivalens femårsfeiring.Den elleville, absurde og vanvittig morsomme filmen OPP I DET BLÅ (Petter Lennstrand, Sverige 2016) har stor humor for både små og større, og er i tillegg både rørende og spennende.


– Vi falt pladask for denne filmen da vi så den på festivalen BUFF i Malmø, og er veldig stolt over at vi sørger for å få vist den for norsk publikum. At vi også får besøk av både regissør Petter Lennstrand og en av hovedrollene, renovasjonssjefen Rydberg, er veldig stas, sier festivalsjef Astrid Aure.

Etter filmen er det åpningsfest på Rådhuset, gratis og åpent for alle.


Jubileer på rekke og rad

Én tråd i programmet er altså jubileer. Finland feirer 100 år som selvstendig stat i år, og det markerer vi på Verdens Beste med å vise den nydelige LITTLE WING. 13-årige Linnea Skog vant nylig pris for beste kvinnelige hovedrolle i Finland for denne rollen, og det er fullt fortjent.

100 år er det også gått siden det første samiske landsmøtet, og vi feirer Tråante med en helt ny film, CLOUDBOY, om belgiske Niilas sitt første møte med sin samiske familie.Har du ikke sett SAMEBLOD, fra tidligere i år, får du en ny sjanse da vi setter opp en spesialvisning av denne.

Studio Ghibli
For alle som liker animasjonsfilmer generelt og anime spesielt, klinker vi til med ikke mindre enn fire filmer fra det japanske suksesstudioet Ghibli.

– Jeg elsker filmene fra Ghibli, og her har våre gode venner i distribusjonsselskapet Arthaus forsynt oss med fire perler. MIN NABO TOTORO viser vi i samarbeid med supre Tromsø Barnefilmklubb.

PRINSESSE MONONOKE relanseres på norsk senere i år, med en førpremiere på Verdens Beste. De to siste er KIKIS BUDSRVICE og KATTEPRINSEN.

Vi har nevnt en finsk film allerede, men en viktig tråd i programmet er det nordiske perspektivet. Her blir det svenske, danske og finske kvalitetsfilmer for alle aldre.

– Her vil jeg spesielt anbefale VILLADS FRA VALBY for de yngre og den skumle ROM 213 for de eldre barna.


Film fra hele verden

Verdens Beste har, som moderfestivalen TIFF, en tydelig internasjonal profil på programmet. Vi har til sammen 16 land representert i årets filmprogram, og publikum kan høre mange ulike språk i kinosalene. For eksempel tagalog, som snakkes av rundt en fjerdedel av befolkningen på Filippinene. BLANKA, om gatejenta ved samme navn, som gjør alt hun kan for å skaffe nok penger til å kjøpe seg en mor er en sterk film med masse varme, håp og livsglede. Det er det også i actionfylte HUNT FOR THE WILDERPEOPLE fra Australia.

For andre år samarbeider festivalen tett med Internasjonal Uke i Tromsø, og der trekker vi forbindelser fra filmene og til de aller fleste andre delene av festivalen.

– Vi er veldig glade for dette samarbeidet med kommunen. I år blir det faktisk en helt ny festival-lounge sammen med Internasjonal uke: Verdens Beste Internasjonale Lounge, i Storgata 108.

På Aurora kino Fokus er det også ekstra full rulle på lørdag. Der topper vi nemlig bursdagsfestenmed en dag i musikken og sangens tegn. Her blir det fullt av aktiviteter, inkludert karaoke i foajeen. Der kan folk varme opp til den store happeningen FROST sing-along.

I tillegg til filmprogrammet byr Verdens Beste på ulike aktiviteter for barn mellom filmvisningene, og seminarer for voksne som jobber med film, teater og TV med barn som målgruppe.

LES OM ALLE FILMER OG SE TRAILERE