Tromsø 3.–7. juni 2015

Oscar-nominert eventyr åpner Verdens Beste

Det blir sjøsprøyt i kinosalen når den irske eventyrfilmen «Sangen fra havet» åpner årets barnefilmfestival i Tromsø.

– «Sangen fra havet» er en perle av en film, med nydelige tegninger og herlige animasjon. En sterk og spennende historie med eventyrlige elementer, sier festivalsjef Endre Lund Eriksen.

Produsentbesøk
Filmen er produsert av det irske animasjonsstudioet Cartoon Saloon Som deres første langfilm, "Secret of Kells" (2009) ble«Sangen fra havet» nominert til Oscar for beste animasjonsfilm i år.
– Kreativ produsent på filmen, Paul Young, er gjest på festivalen og vil være tilstede under åpningen. Han skal også holde foredrag under bransjeseminaret «Lokale historier – global suksess» under festivalen, sier festivalsjef Eriksen.

Historie fra kysten

Årets åpningsfilm er et fantastisk og fascinerende eventyr. Ben og Saoirse (Sara) bor med faren sin på en øy ved storhavet, men skal flytte til byen en stund med bestemor. Så oppdager Ben noe utrolig: Søsteren er en selkie – en slags sel, en magisk skapning fra havet. Med sangen sin kan hun befri andre skapninger fra trolldommen som Ugle-Heksa har kastet over dem. På den fantastiske reisen som følger må søsknene takle frykt og store farer for å bryte forbannelsen og løse et gammelt familiemysterium.

– Vi synes det er stas å kunne ha en internasjonal åpningsfilm, som har tematikk fra kysten. Det er jo noe barn i Tromsø også kan forholde seg til, sier festivalsjefen.

«Sangen fra havet» vises første gang på festivalens offisielle åpningsforestilling, torsdag 4. juni. Filmen skal livedubbes av Klaus Bergli og Nina Rosenlund fra Sadio Nor Teater, siden den norske versjonen av filmen ikke er klar ennå. Hele programmet til årets Verdens Beste slippes 30. april.

Eventyrkonkurranse

I forbindelse med årets åpningsfilm inviterer Verdens Beste alle barn til å være med på en spennende konkurranse.
– Vi oppfordrer barn til å skrive eventyr som på en eller annen måte har noe med hav å gjøre. Vinneren får se sitt eventyr framført av en profesjonell skuespiller fra Sadio Nor Teater under åpningen av festivalen 4.juni, sier festivalsjef Endre Lund Eriksen.

Vinneren får i tillegg festivalpass, som gir gratis adgang til alle filmene. Det blir også trukket ut DVD-premier fra filmens distributør Arthaus. Juryleder er selveste festivalsjefen, som også er kjent som barnebokforfatter. Send inn ditt eventyr innen 22.mai til endre@tiff.no.

Verdens Beste – Tromsø Barnefilmfestival 2015 foregår på Verdensteatret og Aurora kino Fokus 3.-7 juni. Festivalen arrangeres av Tromsø Internasjonale Filmfestival og Aurora kino.