Tromsø 8.–11. mai 2014

Verdens Beste barnefilm

Hvorfor er nederlandsk barnefilm så bra? Og hva kan vi lære fra Nederland i Norge? Det utfordrer vi regional og nasjonal filmbransje til å svare på.

NB. Tidspunkt for seminaret er endret fra kl. 12:00 til 13:00.

Under årets Verdens Beste er det hele fire filmer fra Nederland. Også i fjor viste vi to filmer derfra, MAUR I ROMPA og NONO I SIKKSAKK, og den norske kinofilmen KULE KIDZ GRÅTER IKKE er en remake av en nederlandsk film. Alt dette er langt fra tilfeldig. Nederland har satset på barnefilm gjennom flere år, blant annet gjennom en spesiell ordning for utvikling av originale barnefilmprosjekter. Det har resultert i mange gode barnefilmer, som har vunnet priser og nådd et stort publikum.


INNLEGG FRA DEN 
NEDERLANDSKE STJERNEPRODUSENTEN BURNY BOS 

Burny Bos er en av Nederlands ledende produsenter, og står bak en rekke gode og suksessrike barnefilmer, blant andre NONO I SIKKSAKK og BRAM - MED MAKK I ROMPA som ble vist på VERDENS BESTE i fjor.

Burny har tidligere drevet med radio for barn, og er også en kjent barnebokforfatter i Nederland. Burny har selv skrevet manus til flere av filmene og tv-seriene han har produsert.

Av andre filmer som selskapet hans Bos Bros står bak, kan vi nevne OPERASJON MJAU og HEST ER BEST, som har hatt distribusjon i Norge.

Burny Bos har vært en sentral pådriver i utviklingen av den nederlandske barnefilmpolitikken. Under seminaret VERDENS BESTE BARNEFILM fredag 8.mai vil han fortelle om sitt virke som produsent og om den nederlandske barnefilmpolitikken. Hvorfor kommer så mange gode barnefilmer fra Nederland? Hva har den nederlandske filminstituttet gjort, hva har produsenter som han selv gjort – og hva kan vi lære av dette i Norge?


ANDRE INNLEGG
Vi spør også de nederlandske regissørene Maria Peters og Dave Schram, som begge har hver sin film på Verdens Beste, om hvilke erfaringer de har med den nederlandske barnefilmsatsingen.

Tor Vadseth, direktør Nordnorsk Filmsenter om hvordan Norge og Nord-Norge kan lære av nederland.

Produsent Frank Mosvold, Kool Production, mannen bak Elleville Elfrid om sine ønsker for den norske barnefilmpolitikken - og om hva norske produsenter kan bidra med.


På seminaret vil representanter fra norsk filmbransje bli utfordret til å svare på hva Norge kan lære av Nederland.

Foto fra MAUR I ROMPA