Tromsø 8.–11. mai 2014

God festival!

Les festivalsjef Endre Lund Eriksens hilsen til små og store.

Endelig er det klart for en ny utgave av VERDENS BESTE – Tromsø barnefilmfestival! Siden festivalen ble arrangert for første gang i fjor, har jeg sett massevis av filmer for barn og unge, på jakt etter filmopplevelser til årets festival. Her er resultatet: et program fullt av sterke, glade, sinte, morsomme, søte, rare og spennende filmer for alt fra 2-åringer til ungdom – og voksne.

Mange av de beste filmene jeg har sett det siste året, kommer fra Nederland, og hele fire av filmene i programmet er derfra. Det er ikke tilfeldig. Nederland har en sterk tradisjon for barne- og ungdomsfilm og har satset spesielt målrettet på det gjennom flere år.

Også norske barnefilmer er gode, men dessverre er det ikke så mange av dem. Og de aller fleste er basert på bøker eller kjente barneunivers. Det er ikke noe galt i det, gode bøker kan bli fantastiske filmer. Men hvis alt skal baseres på trygge og kjente konsepter, risikerer vi å gå glipp av andre originale historier vi også trenger. Noen ganger er det de filmene vi ikke visste at vi hadde lyst å se, som gir oss de sterkeste opplevelsene. De nederlandske filmene FARVEL, MAMMA og JEG ANGRER, som vi viser på årets VERDENS BESTE, er slike filmer.

Nederlenderne har særlig satset på barne- og ungdomsfilmer basert på nye ideer. Det har gitt gode filmer som har vunnet priser på festivaler og gledet og berørt tusenvis av barn, unge og voksne på kino. Når vi i år fokuserer spesielt på nederlandsk film, er det med håp om at Norge og norsk filmbransje skal la seg inspirere til å satse minst like sterkt på barne- og ungdomsfilm.

God festival!

Endre Lund Eriksen, festivalsjef

PS: Programmet har filmer for alle aldre og alle smaker. Nytt i år er det at vi også har flere ungdomsfilmer på programmet!